ZGODOVINA ORKESTRA

 

Glasba. Brez glasbe je vsak trenutek medel. Glasba ustvarja ritem, nas napolnjuje in povezuje. Zato so prebivalci Tolminske že zelo zgodaj, leta 1883, ustvarili svoje prvo muzikalno društvo. Kljub ustvarjalni volji so okoliščine povzročile njegov razpad, vedno nove poskuse združitve pa so preglasili vojna, pomanjkanje članov in težave z inštrumenti.

Po dolgih letih vztrajanja pa je tolminska občina vendarle pridobila čisto pravo godbo. Prvi uradni pihljaji v Tolminu so se zaslišali leta 1979, ko je takrat imenovana Delavska godba na pihala Tolmin pod umetniškim vodstvom Franca Žižmonda zaigrala ob odprtju poslovnih prostorov Metalflexa. S koračnicami in občasno s skladbami zabavnega repertoarja je godba igrala pomembno vlogo pri kulturnem udejstvovanju v Zgornjem Posočju. Slišalo se jo je na dan republike, zabavala je na prvi maj in kmečki praznik, če navedem le nekaj dogodkov. Dirigent Franc Žižmond je orkestru dal zagon, brez katerega bi vesela muzikalna banda ostala neukročena banda.

Igranje je za tolminske glasbenike vedno odlična priložnost za druženje in njihova povezanost  jih žene naprej tudi ob preprekah. Z eno takšnih so se spoprijeli kmalu zatem, ko je dirigentsko palico zagrabil umetniški vodja Oton Konjedic. Kot učitelj pihal in trobil na tolminski glasbeni šoli je h godbi privabil svoje učence, dvignil kakovost orkestra in ga seznanil z modernejšimi in zabavnejšimi melodijami. Ob tem pa se je po izgubi prostorov v stavbi sodišča spopadal z nastanitvijo godbe. Za vadenje so bili orkestru namreč obljubljeni prostori na Gradu, tistem pravem na Kozlovem robu, vendar so se na koncu morali zadovoljiti s prostori nad gostilno v Volčah. Tolminci pa so se morali zadovoljiti z radijsko glasbo namesto žive ob petkih zvečer. Toda dirigentski zamahi niso bili nič manj učinkoviti.

Pomembno prelomnico v delovanju orkestra je predstavljalo leto 1997, z oblikovanjem današnjega imena: Kulturno društvo Pihalni orkester Tolmin. V času umetniškega vodje Miloša Rijavca je bila godba priključena Glasbeni šoli Tolmin, kar je omogočilo ustvarjanje zahtevnejšega repertoarja. Orkester je požel več glasbenih uspehov tako v Sloveniji kot v tujini in ob tem ustvarjall prostor zadovoljstva in povezovanja med člani.

Ne, razvoj orkestra ni nič drugačen od odraščanja. Prav kmalu je člane čisto po najstniško zamikala sodobna glasba. Koračnice so se zmešale z ritmi funka, etna, soula in jazza, ti pa so nekatere člane tako prevzeli, da se je ta uboga gmajna spravila vkup in ustvarila Jazz Punt Big Band. Orkester je v tem času dokončno odrasel pod novima dirigentoma, Stojanom Milinkovičem ter Damijanom Valentinuzzijem, ki sta poskrbela za številne zabavne prigode na popotovanjih v Dalmacijo, Pulo, Španijo … Člani so se spomnili te: v času vodstva Valentinuzzija je orkester za teden dni odpotoval v Španijo, kjer so sklenili, da se zamude na zbor ne tolerirajo in se kaznujejo tako, da zamudnika vržejo v bazen. Že jutro po sklenitvi pakta pa je v bazen letel – dirigent sam.

Se pa lahko orkester letos pohvali z novim dirigentom, ki čisto nič ne zamuja. Vedno nasmejana muzikalna družba ki trenutno šteje kar 38 članov, je z veseljem pozdravila novopečenega umetniškega vodjo Boštjana Vendramina.

Pihalni orkester Tolmin s svojim glasbenim utripom skrbi za prekrvavljenost prekatov in preddvorov posoškega srca. Pomemben je za Posočje, in kot pravijo glasbeniki sami, je zelo pomemben tudi zanje. V orkestru se člani odlično zabavajo, potujejo po Evropi, gojijo ustvarjalnost in osebnostno rastejo. In seveda vedno znova vztrajno korakajo proti novim glasbenim izzivom, ki jih trmasto in potrpežljivo premagujejo. Ker je za nadaljevanje orkestrske dejavnosti nujno, da se ohranja dotok podmladka, člani želijo, da bi tudi mladi prepoznali kvalitete orkestra in ga začeli v čim večjem številu obiskovati.

 

SEZNAM PREDSEDNIKOV/PREDSEDNIC

1979 – 1983  Viktor Golob

1983 – 1985  Boris Mrak

1985 – 1989  Viktor Golob

1989 – 1991  Pavel Šavli

1991 – 1995  Valter Valentinuzzi

1995 – 1997  Boštjan Podgornik

1997 – 2005  Valter Valentinuzzi

2005 – 2007  Tomaž Mlakar

2007 – 2009  Aljoša Križnič

2009 – 2015   Petra Pavšič

2015 – 2020   Doroteja Benedejčič

 

SEZNAM DIRIGENTOV

Dirigentsko palico so do sedaj v orkestru vihteli:

1979 – 1988  Franc Žižmond

1988 – 1997  Oton Konjedic

1997 – 2009  Miloš Rijavec

2010 – 2012  Stojan Milinković

2012 – 2019   Damijan Valentinuzzi

2019 – Boštjan Vendramin